בפתח תקווה ניתן למצוא מספר סוגים של מוסדות המתאימים למגוריהם של קשישים: בתי אבות, בתי דיור מוגן, בתי חולים גריאטריים ועוד. השוני בין מוסדות אלו נובע לא רק בבחינת המחלקות המוצעות לדיירים, אלא בעיקר באופי הטיפול האפשרי לו זוכים הקשישים במקום, הנגזר מאופי מחלקות אלו. רוב המוסדות מכילים מחלקה המיועדת לטיפול ממושך בקשישים המוגדרים כסיעודיים, הדורשים השגחה צמודה ועזרה רבה בביצוע פעולות יומיות. מוסדות אלו כוללים לפעמים גם מחלקות המיועדות לקשישים העצמאיים בתפקודם היומי ואינם נדרשים כמעט לעזרה מצד הצוות הנמצא בבית האבות. בתי דיור מוגן לעומתם, אינם כוללים כלל מחלקות המיועדות לקשישים המוגדרים כתשושים, סיעודיים או תשושי נפש היות ומדובר במגורים שאינם כוללים שירותי השגחה רפואית או עזר סיעודי כלל.
בית האבות "ליאון רקנאטי" ובית האבות "נווה שלו" אשר שניהם ממוקמים בפתח תקווה, כוללים מחלקה המיועדת לטיפול בקשישים עצמאיים ותשושים ומחלקה סיעודית. בתי אבות אלו, הכוללים עשרות מיטות המיועדות לדיירים המתאימים בשתי המחלקות, פועלים תחת השגחת משרד הרווחה ומשרד הבריאות (והם בעלי רישיון מטעם מקומות אלו). בית רקאנטי הוא הוותיק מבין השניים, והוא פועל מאז שנת 1956, כאשר נוסף על היותו בית אבות הוא משמש גם כמוסד לדיור מוגן לקהילת דוברי הלאדינו. שני המוסדות מציעים את היתרון הכפול של מיקום מרכזי בקרבת תחבורה ציבורית, מרכזי בילוי ומרכזים מסחריים, יחד עם האפשרות ליהנות מנוף ירוק וסביבה פסטורלית, המקיפים את בית האבות עצמו.
בפתח תקווה ניתן למצוא גם מוסדות אשר אינם כוללים שירותי מחלקה סיעודית או מחלקת תשושים כלל, אלא משמשים כדיור מוגן בלבד לקהילת הקשישים העצמאיים. כזה הוא "עמישב" – דיור מוגן הנמצא בפיקוח משרד הרווחה ומשרד הבינוי והשיכון ומציע שירותי מגורים ל-94 בני הגיל השלישי המגיעים מהמחוז הקרוב. צוות המקום כולל עובדים סוציאליים האחראים על הגשת העזרה בנושא זה לקשישים הנדרשים לה ואת אב הבית האמון על שירותי תחזוקה שוטפת, עזרה לדיירים בתקלות שונות הנמצאות בתחום אחריותו ועוד. נוסף על אלו, במקום פועל מועדון לרווחת הקשישים ולצורך קיום מפגשים חברתיים, ואפשרות לשימוש בלחצני מצוקה לנדרשים לכך.