בכל הקשור לבתי אבות בארץ, ישנן מגוון אפשרויות לבחור מוסד המתאים ככל הניתן לצרכיו של הקשיש. על מנת להבין מהם בדיוק השירותים אותם מעניק המוסד ועל פי אילו קריטריונים כדאי לבחור את המסגרת הכוללת את הטיפול המתאים, יש להבחין בין רמת התפקוד השונות של הקשישים. על מנת לעשות זאת, ניתן להיעזר בהגדרות של משרד הבריאות, המבחינות בין קשישים המוגדרים כסיעודיים, תשושים, תשושי נפש, סיעודיים מורכבים, כאלו הצריכים השגחה רפואית קצרת מועד לצורך שיקום (למשל אחרי ניתוח או פרוצדורה רפואית אחרת), לבין מי שהוא עצמאי בתפקודו.
קשיש עצמאי מוגדר בתור מי שמסוגל לבצע את כל אותן פעולות יומיות אליהן אנו רגילים, בכוחות עצמו: להתלבש, לאכול, לדאוג לצרכיו ההגייניים, להתנייד ממקום למקום בכוחות עצמו (לפחות ברגל) וכו'. כלומר, קשיש המוגדר בתור "עצמאי" אינו נדרש לפיקוח רפואי או לעזרה סיעודית על מנת לתפקד באופן מלא ומשביע רצון בחיי היומיום. אין זה אומר שקשיש כזה לא יצטרך עזרה במילוי מטלות מאתגרות יותר מבחינה פיזית, כגון ביצוע קניות או ניקיון הבית – אך עזרה באלו אינה חיונית באופן יומי על מנת לתרום לאיכות חיים הנחשבת סבירה.
קשיש המוגדר כסיעודי, לעומת זאת, אכן צריך עזרה בביצוע רוב אותן פעולות שפורטו מעלה, או בכולן: קשישים אלו אינם יכולים לבצע בכוחות עצמם שלוש מתוך שש פעולות המוגדרות על ידי מבחן הADL (activities of daily life) הנועד לקבוע מיהו סיעודי. פעולות אלו הן היכולת להתלבש לבד ולפשוט בגדים, יכולת השליטה על הסוגרים (מי שאינו מסוגל לכך נעזר בדרך כלל בטיטולים למבוגרים), יכולת תנועה עצמאית, יכולת רחצה באופן עצמאי והיכולת לאכול ולשתות באופן עצמאי.
ההגדרות הנוספות הקיימות כאמור, הן קשיש סיעודי מורכב, ותשוש נפש. ההגדרה של סיעודי מורכב מתאימה למי שצריך השגחה ועזרה רפואית כתוצאה ממחלה או קושי רפואי, נוסף על עזרה בביצוע פעולות יומיות (כמו למשל חולים הניזונים מצינורית). תשישות נפש לעומת זאת, קשורה לתפקוד המנטלי של הקשיש: קשישים המוגדרים כתשושי נפש סובלים מקשיים בתפקוד זה בצורה הגורמת להם לחוסר עניין בסביבה הקרובה, חוסר מודעות או אפילו אלימות כלפי הסובבים אותם.